Pancha Karma


10 of 15- daagse Pancha Karma in Alkmaar – NL

De data  van de Pancha Karma worden in overleg met de cliënt en met de Ayurvedische arts en therapeut vastgesteld.

De massages en behandelingen van de Pancha karma worden door de meeste zorgverzekeraars, vanuit je aanvullende zorgverzekering, vergoed!

Pancha karma is de de traditionele Ayurvedische reinigingskuur die jouw gehele lichaam en
jouw energiekanalen diepgaand schoonmaakt, balanceert en ‘reset’.
Het is een reinigingskuur voor jou op maat gemaakt!

 

Gedurende de 10 of 15 dagen van jouw Pancha Karma, verblijf je bij Ayurveda praktijk Arjuna in Alkmaar waar met veel zorg, aandacht en liefde voor jou wordt gezorgd. Er wordt dagelijks persoonlijk voor jou Ayurvedisch gekookt.

Jouw persoonlijke proces, welzijn en gezondheid staan voor ons centraal!

Een Pancha karma voor wie?

Pancha karma is weldadig voor uiteenlopende gezondheidsklachten of ziekten die verband houden met:
Jouw spijsvertering, lever, bloed, hart, urinewegen, huid-, spier- en gewrichtsaandoeningen, voedingsallergieën, weefselverslapping, incontinentie, chronisch vermoeidheid syndroom, steriliteit, menstruatie, overgang, depressie, fysieke en mentale uitputting, maar ook COPD, overgewicht en migraine kunnen met de Pancha Karma behandeld worden.

Nog 4 waardevolle redenen om de Pancha karma te doen:

De Pancha karma verhoogt de vitaliteit, versterkt het immunsysteem, is de beste preventie tegen ziekten en is geen symptoom bestrijding.

Het is een holistische natuurgeneeskunde die aandacht aan je leefstijl, voeding en gemoedsstelling geeft omdat ziekten de uiting zijn van wat je bent in het geheel. Het is een kuur om jou in jouw kracht te brengen zodat je over een goed functionerend fysiek en energetische lichaam beschikt dat zo veel mogelijk zuiver is, vrij van ballast (afvalstoffen).

Want volgens Ayurveda leef jij als mens om je volledig vrij te ontplooien, jezelf te kennen en in balans te zijn.
Pancha karma is net als yoga, meditatie en andere therapievormen een middel dat je op jouw weg kunnen ondersteunen

Wat houdt deze Pancha Karma retraite in?

De pancha karma bestaat uit 4 onderdelen

– de thuisvoorbereiding
– de Purvo karma
– de Pancha karma
– de nazorg

Zowel Purva Karma als de Pancha Karma, de thuisvoorbereiding en de nazorg zijn op maat trajecten. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, klachten en doelen stellen de Ayurvedische arts en therapeut een behandelplan voor je op.

De 4 onderdelen van deze Pancha karma retraite zijn inbegrepen in de prijs.

Kennismaking en thuisvoorbereiding

Ongeveer een maand voor het starten van de Pancha karma retraite wordt een afspraak voor een intake gesprek gemaakt. Tijdens dit persoonlijke consult wordt aan de hand van een anamnese, pols- en tong diagnose een persoonlijk behandelplan opgesteld. Je krijgt tevens een voedings- en leefstijladvies als voorbereiding op de Pancha karma.

De kosten van dit consult zijn inbegrepen in de prijs van de retraite.

 

Purvo karma: voorbereiding op de Pancha karma zelf.

Tijdens de Purvo karma krijg je 2 tot 3 uren per dag massagetherapie (abhyanga’s, marmamassages en zonodig, afhankelijk van de klachten andere behandelingen als de Shirodhara of verschillende soorten basti. Denk aan de Kati basti of de Netra basti) en zwedanatherapie (zweetsessie in ayurvedische stoomcabine met kruiden. Dit is een cabine waar het hoofd buiten blijft om koel te blijven).

Tijdens de Purvo karma worden de opgehoopte afvalstoffen in je lichaam ‘vloeibaar’ gemaakt zodat ze tijdens de Pancha karma, via de lichaamsopeningen afgevoerd kunnen worden.

Hiervoor volg je een speciaal voedingspatroon. Er wordt voor je persoonlijk gekookt en je krijgt verschillende soorten massages en behandelingen. Je doet tevens aan zweettherapie in een stoomcabine. Hierbij wordt je hoofd niet verhit zoals dit bijvoorbeeld het geval is bij de sauna. Je hoofd blijft uit de cabine.

Als de Purvo Karma afgelopen is, kan de Pancha Karma beginnen.

 

 

Pancha karma: een reinigingskuur op maat

Het doel van de Pancha karma is het afvoeren van de vloeibare geworden afvalstoffen (tijdens de Porvo karma) door de lichaamsopeningen. Dit gaat via behandelingen als de Nasya (detox behandeling van de 5 zintuigen via de neus), basti (clisma), purgeren (virachem) en braken (Vaman).

De keuze van de behandelingen, het behandelplan is op maat, is afhankelijk van jouw persoonlijke geboorte constitutie en huidige gezondheidsstaat. Dit betekent dat braken bijvoorbeeld niet voor iedereen nodig is.
Een ander doel van de Pancha karma is het verwijderen van overtollige dosha’ of anders gezegd het in balans brengen van de 3 bio-energieën ‘vata, pitta en kapha’.

 

Nazorg

De laatste dagen van de retraite worden aan de nazorg besteed in de vorm van een afsluitingsconsult.
Je wordt ingelicht over de manier waarop je het best kan eten als je weer thuis bent met de perspectief om je systeem op lange termijn in balans te houden. Dit wordt in een nazorgplan met je besproken. Het advies betreft ook je leefstijl.

Twee weken na afloop van de Pancha karma nemen de Ayurvedische arts of de therapeut contact met je op om te horen hoe het met je gaat. Mocht je in de tussentijd vragen hebben, dan kun je rustig en zonder extra kosten contact met hen opnemen.

 

 

De Chala

Wie geeft deze Pancha karma retraite?

Deze Pancha Karma retraite wordt in samenwerking georganiseerd en verzorgd door Valerie Fiteni (Ayurveda praktijk Arjuna) en Aarti Landzaat-Waghmare (Praktijk Sanskriti Ayurveda).
Zie onderaan de pagina voor meer informatie over Valerie en Aarti.

Aarti is in India opgeleid als Ayuredische en allopatisch arts. Valerie is Ayurvedisch therapeut en is in België en Nederland opgeleid.

Ze delen dezelfde liefde voor Ayurveda en hebben dezelfde missie: jou en iedereen ondersteunen in het vinden van balans en gezondheid.Hoe meer je lichaam en geest vrij zijn van afvalstoffen, hoe beter ze in staat zijn goed te functioneren. Des te beter je stofwisseling en immuunsysteem werken, hoe hoger je vitaliteit is en hoe evenwichtiger je gemoedsstemming.

 

Valerie Fiteni

Ik ben Valerie Fiteni, Ayurvedisch therapeut. Ik geef voedings- en leefstijladviezen en Ayurvedische massages. Voor mij zijn wij als mens in veel opzichten in staat ons leven en welzijn te creëren. Toen ik Ayurveda een plaats in mijn leven gaf, werd dit krachtig bevestigd. Met Ayurveda heb ik mezelf beter leren kennen, inzicht gekregen in mijn persoonlijke stofwisseling en ben ik voedsel gaan eten dat voor mij persoonlijk goed was. Naast een persoonlijk voedingspatroon heb ik met behulp van Ayurvedische preparaten oude onopgeloste gezondheidsproblemen (verontrustende hartritmestoornissen, duizeligheid en zeer pijnlijke menstruaties die een maandelijkse handicap waren gaan vormen) aangepakt. Ik wilde namelijk niet dat mijn gezondheid afhankelijk zou worden van zware medicijnen die meestal niet zonder bijwerkingen zijn.

De resultaten van deze keuze overtroffen alle verwachtingen! Het gaat nu goed met mijn hart, de duizeligheid is verdwenen, ik voel me fit tijdens mijn menstruatie en heb helemaal geen pijn meer. Deze ontwikkelingen en de toegevoegde waarde die Ayurveda mijn leven gaf, waren zo waardevol dat ik de opleiding van Ayurvedisch therapeut in België bij de School van Ayurveda (Gent) ging volgen. Tevens heb ik in Nijmegen gestudeerd aan de Hogeschool Ayurveda Geneeskunde voor de opleiding van Ayurvedisch massagetherapeut.

En nu? Het is heel fijn om bij te dragen aan de ontwikkeling van Ayurveda in Nederland en op mijn beurt mijn ervaring als Ayurvedisch therapeut in dienst te kunnen stellen van degenen die er baat bij kunnen hebben.

 

Aarti Landzaat-Waghmare

Ik ben Aarti Landzaat-Waghmare, geboren in India en woon sinds 2012 in Heerhugowaard, waar ik ook mijn praktijk ‘Sanskriti Ayurveda kliniek’ heb.

In India heb ik de zesjarige opleiding Bachelor in Ayurvedic Medicine and Surgery (B.A.M.S.) gevolgd, in Hon. Shri Anna Saheb Dange Ayur vaidya Mahavidyalay, Ashta, Sangli, Maharashtra. Mijn opleiding is erkend door de Maharashtra Council of Indian Medicine.

Ik heb altijd al dokter willen worden. En ik ben erg blij dat ik voor B.A.M.S. gekozen heb, want ik realiseer me nu dat als ik mensen goed wil helpen, Ayurveda voor mij de beste manier is om dit te doen, want de huidige moderne geneeskunde heeft te veel beperkingen.
Nu wil ik graag mensen helpen met mijn Ayurvedische kennis. Ik wil niet doen aan

symptoombestrijding maar de ziekte vanaf de bron aanpakken en rust brengen in lichaam en geest. Drukke levensschema’s, vervuilde omgeving, stress en spanning hebben een slechte invloed op veel mensen. Hoewel sommigen een degelijke behandeling krijgen na de diagnose, blijven velen nog last hebben van problemen na halfbakken behandelingen. Als onderdeel van de Ayurvedische gemeenschap voel ik het als mijn verantwoordelijkheid om mensen te helpen in mijn Sanskriti Ayurveda Kliniek.

 

Praktische informatie

Informatie en aanmelden:
valerie.fiteni@gmail.com – T 06 29 42 14 92

Adres locatie:
Verdronkenoord 53, 1811 BC Alkmaar

Je verblijf bij Ayurveda praktijk Arjuna in een eenpersoonskamer. Tijdens de 2 weken van de Pancha karma ben je als enige cliënt gast van de praktijk.

Kosten en betaling:
De prijs geldt voor een vol pension arrangement.

  • 10 dagen (9 nachten), alle behandelingen, maaltijden en drankjes. € 2950,-.
  • 15 dagen (14 nachten), alle behandelingen, maaltijden en drankjes. € 4200,-.

De ingrediënten van de maaltijden en de drankjes zijn biologisch en vegetarisch.

 

Vergoeding zorgverzekeraars: voor elke behandeling van de Pancha Karma krijg je een factuur die je bij je zorgverzekeraar kan declareren. Vergoedingen vinden vanuit aanvullende zorgverzekeringen plaats. Voor zover we weten vergoeden alle zorgverzekeraars de behandelingen van de Pancha Karma die we geven.

Een betaling in een aantal termijnen is mogelijk. Neem contact met Valerie op als je graag gebruikt van dit wilt maken.