6-daagse Ayurvedische detox retraite


6-daagse Ayurvedische detox retraite

Dinsdag 11- tot en met zondag 16 juni – De Uelenspieghel / Drenthe

 

Een week om jezelf te koesteren,

om jouw fysieke, emotionele en energetische welzijn centraal te stellen

 

 

Hippocrates: “Alle ziektes beginnen in de darmen. Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn uw voedsel”.

Dit uitgangspunt heeft Ayurveda ook. Maar Ayurveda gaat verder met haar holistische benadering van mens en gezondheid.
Met haar uitgebreide voedingsleer heeft Ayurveda als doel om een goede spijsvertering en een goede fysieke, energetische en emotionele gezondheid te verkrijgen. Daarnaast gaat Ayurveda ervan uit, dat gezond eten niet voldoende is.

Leefstijl, stress en emotionele factoren hebben namelijk ook een groot aandeel in het ontstaan van afvalstoffen.
Ze zorgen voor een gebrekkige spijsvertering en daardoor voor het ontstaan van afvalstoffen en gezondheidsklachten.
Deze retraite geeft aandacht aan al deze aspecten, van het ontstaan van afvalstoffen tot het opruimen ervan.

 

 

Wat gunnen we jou, mooi mens?

Een detox-retraite in een spirituele omgeving, omringd door de schoonheid van de natuur, belooft een verjongende en verfrissende ervaring te worden. Valerie, Marita, Alena en degenen die ons ondersteunen, zullen in deze 6 dagen met liefde, zorg en toewijding voor een fijne detox-retraite zorgen. Dit alles vanuit de holistische visie van Ayurveda.

Voor wie?

Ontgiften is voor iedereen weldadig. Je bent welkom!

Je bent welkom als je je gezond voelt en graag jezelf en je gezondheid aandacht wilt geven door preventief te ontgiften. Je bent ook van harte welkom als je gezondheidsklachten hebt die je op een natuurlijke en holistische manier wil oplossen of verminderen met een detox voedingspatroon, behandelingen, lichaams- bewustzijns- en energetisch werk.

Wat nog meer?

Tijdens de 6-daagse retraite hebben we een dagelijkse detox-routine. Deze routine zal jou nieuwe inzichten, praktische tools en gewoontes geven, die je na de retraite makkelijk in je leven kunt integreren. Chi kung oefeningen (Taoïstische yoga) die je tijdens je werkdag bijvoorbeeld heel makkelijk tussendoor kan doen of eenvoudige detox recepten die je meekrijgt zullen daar zeker aan bijdragen.

 

 

 

 

Jezelf terugtrekken

In de middag zijn er geen geplande activiteiten. Er is genoeg tijd om momenten van bezinning te hebben, om te gronden, te wandelen of iets voor jezelf te doen. Deze momenten zullen de retraite des te waardevoller maken, omdat het jou de ruimte geeft om dichtbij jezelf (of dichter bij) te komen en eventuele innerlijke processen aan te gaan.

Het evenwicht tussen ayurvedische detox maaltijden, actieve detox-activiteiten en rustgevende, verstillende momenten ga je als gunstig ervaren voor jouw algehele detox proces.

 

 

 


Het 6-daagse-detox programma

In de middag is er geen vaste activiteit zodat je de ruimte hebt om te rusten, in het bos te wandelen, in het meer te zwemmen…. om te doen wat fijn voor je voelt.

 • Een dagelijks Ayurvedisch detox-ochtendritueel  warm water drinken, mondverzorging met oilpulling en tongschrapen)
 • Dagelijks detoxen met het beoefenen van Chi Kung, Yoga en ademhalingsoefeningen in de ochtend
 • Dagelijkse meditatie & mantra’s zingen en en als je de kriebels voelt, misschien wel ook te dansen in de avond. Speel je een muziekinstrument? Leuk! neem het dan mee om samen te spelen.
 • Biologische Ayurvedische detox-maaltijden
 • Een Ayurvedische detox- massage of behandeling
 • Een workshop ‘Leren gronden’
 • Een workshop ‘Emotioneel detoxen’

 

Over de werking van klanken het uitspreken of zingen van een mantra:

Alles is energie. Alles heeft een trilling. Ook klanken, woorden en gedachten zijn energie en hebben een trilling.
Met het herhalen van één woord, één zin of een mantra, verandert de energie in de ruimte, buiten jezelf en in jezelf, in je lichaam.

Door trilling komt energie in beweging. Zo kunnen bijvoorbeeld fysieke of emotionele blokkade die klachten veroorzaken in beweging komen en opgelost worden. Het uitspreken of zingen van een mantra is bewust gebruik maken van het scheppende vermogen die je als mens bezit om jezelf te genezen.

Het brengt je dichtbij jezelf. Het is een tweevoudige proces dat vreugdevol is en vrede brengt. Het activeert de productie van gelukshormoon en doet je ervaren hoe je als mens krachtig en in verbinding bent met de rest van de wereld.

Zo worden ook in Chi kung specifieke klanken gebruiken om je organen te ontgiften en in balans te brengen, om ze op te laden met gezonde energie.
Deze klanken zijn de hellende klanken genoemd.

Mantra’s zingen of uitspreken (wat je het liefst wilt) en hellende klanken maken, zullen we tijdens deze detox retraite dagelijks doen.

 

 

 

 

 

Feestelijke muziekavond met Erik Huele

Op vrijdag hebben wij een speciale feestelijke muziekavond met Erik Huele als gast.
Erik is initiator van Soul Singing & Dancing. Hij is zanger, musicus (piano, gitaar en nog meer) en improvisator. Hij verzorgt al jaren met andere zang en dansliefhebbers ‘Soul Singing & Dancing’ retraites. Hij is tevens Chi kung docent. Wij verheugen ons op deze avond met hem, op het openen van onze harten in het samen laten klinken van onze stemmen (en misschien ook dansen als het goed voelt).
https://soulsinging.net/

 

 

 

 

 

Voorbereiding op de retraite

Voorafgaand aan de retraite zijn er twee workshops die fysiek of online te volgen zijn en die over de Ayurvedische voedingsleer gaan, de verschillende vormen van afvalstoffen (fysieke en emotionele afvalstoffen) en hoe deze kunnen worden opgeruimd. De workshops worden opgenomen voor degenen die zich later inschrijven of op de dag van de workshop niet kunnen meedoen.

Data en locatie van de workshops

Zaterdag 18 en zondag 25 mei, 11.00 – 13.00 uur
Locatie adres: Verdronkenoord 53, Alkmaar

Persoonlijk Ayurvedisch voedings- en leefstijlconsult
Het is mogelijk om met Valerie voorafgaand aan de retraite een consult te plannen, zodat je thuis kan beginnen met het aanpassen van jouw eetgewoontes en tevens op jouw eigen tempo kan beginnen met ontgiften.

Ook kun je na de retraite een afspraak maken voor verdere begeleiding en ondersteuning op de langere termijn. Zo kun je streven naar blijvende veranderingen in levensstijl en welzijn.

De kosten voor deze consulten vallen buiten de kosten van de 6-daagse-retraite.

 

Locatie van de Retraite

 

Adres: De Uelenspieghel, Winkelsteeg 5, Uffelte (https://uelenspieghel.nl)

Citaat van de bewoners van de Uelenspieghel:
“De Uelenspieghel is een oude karakteristieke Saksische boerderij in Uffelte (Drenthe) met een eigen kampeerterrein, prachtige oude bomen, een moestuin en veel meer.
Het is ook een bruisende, scheppende ontmoetingsplek waar creatie centraal staat in de vorm van evenementen, ambachten, ceremonies, spiritualiteit, koken, muziek, dans en andere uitingen van (beeldende)kunst.

Het is een plek die toont hoe mooi en waardevol de wereld is en kan zijn wanneer er harmonie en samenwerking is tussen mens, dier en natuur.”

 

Verblijf / overnachting

Tijdens de retraite kun je slapen in een 1- of in een 2-persoonskamer, een pipowagen, een caravan of in je eigen tent of kampeerauto.-       De slaapkamers zijn erg fijn en rustig.
 • De twee pipowagens zijn op het terrein, tussen de bomen en zijn geschikt voor één persoon of voor een stel. Ze zijn knus, mooi en lief ingericht.
 • De twee Caravans staan op het terrein, tussen de bomen en zijn geschikt voor één persoon of voor een stel.
Er zijn is géén privé-sanitair. De douches en toiletten zijn basic en gemeenschappelijk.
Data retraite: dinsdag 11 t/m zondag 16 juni

Inlooptijd     : dinsdag vanaf 13.00 u. Er is een kopje soepje voor je klaar.
Start            : 15.00 u
Afsluiting    : zondag om 11.00 u na het ochtendritueel en ontbijt.

De prijzen zijn all-in, vanaf € 915,-

 • 5 overnachtingen op basis van volpension
 • Alle maaltijden en dranken (onbeperkt) zijn biologisch.
 • Alle workshops (ook voorafgaand de retraite) en alle activiteiten (Chi Kung, meditatie, mantra zingen en speciale muziek avond.
 •  Een detox-massage of andere behandeling. Voor de behandeling krijg je een factuur die je kunt declareren. Veel zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen en consulten van de praktijk.

Extra’s:

 • Consult van 90 min € 110,- (in plaats van € 120).
 • Extra massage of behandeling: 90 min € 110,-, 60 min. € 80,-.
  Veel zorgverzekeraars vergoeden de behandelingen en consulten van de praktijk. Neem contact met Valerie op om te weten of jouw zorgverzekeraar haar consulten vergoedt.

 

Prijzen voor verblijfsopties:
€   915,-          kamperen in eigen tent
€   950,-          verblijven in je eigen kampeerauto (incl. elektra)
€   995,-          op basis van een tweepersoonskamer
€ 1195,-          verblijf in eenpersoonskamer, pipowagen of caravaan

Heb je een kleine portemonnee?
Dan is betalen in enkele termijnen mogelijk. Neem contact op met Valerie om dit te bespreken.

 

Wie zijn wij?

Valerie Fiteni
Valerie, is Ayurvedisch therapeut en werkt sinds 12 jaar in haar eigen praktijk ‘Ayurveda praktijk Arjuna’ in Alkmaar. Ze geeft ayurvedische voedingsadvies- en leefstijl adviezen, massages en detox behandelingen en heeft veel ervaring in het organiseren en geven van Pancha karma (de traditionele Ayurvedische detox kuur).
Om cliënten op alle vlakken nog beter te ondersteunen in hun genezingsproces of bij het houden van balans geeft ze deprogrammeer sessies: https://www.ayurvedapraktijkarjuna.nl/vrij-worden-van-ziekmakende-overtuigingen-en-patronen/
Zij organiseert deze 6-daagse retraite met de ondersteuning van Marita en Alena. Zij is tevens een danser in hart en nieren.

Tijdens deze retraite geeft zij de Chi Kung ochtendsessies, enkele ayurvedische massages en de workshops ‘Gronden’ en ‘Emotioneel detoxen’.

https://www.ayurvedapraktijkarjuna.nl/over-de-praktijk-arjuna/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marita Soons
Marita is samen met Valerie één van de Ayurvedische masseuses van de retraite.
Zij is een groot liefhebber van de Indiase cultuur en brengt jaarlijks een aantal maanden in India door. Tijdens haar reizen heeft zij allerlei Ayurvedische cursussen gevolgd, van massages tot voedingsleer. Ook is zij een liefhebber van mantrazingen en bezoekt jaarlijks concerten van beroemde Mantra-zangers .
Marita zal de meditatie- en mantra zangavonden verzorgen.

Marita Soons

 

Alena Kadidlova
Alena is een fantastische ayurvedische kokkin. Zij is tevens DE kokin die de maaltijden van deze detox-retraite bereidt.
Zij is ook Ayurvedisch Voedingsconsulent. Zij geeft in haar eigen onderneming ‘Ik natuurlijk’ verschillende Ayurvedische kookworkshops van ‘Boots jouw gezondheid’ tot ‘Jouw weg naar sterkte weerstand en vitaliteit in herfst en winter’ of  ‘Feestelijk ayurvedisch koken voor de kerstdagen’.

https://www.iknatuurlijk.nl/over-mij

Alena Kadidlova

 

Meer informatie over de retraite & aanmelding:

Bij Valerie: telefonisch of met Whattsapp, Signal of Telegraam T 06 29 42 14 92.
Per mail: ayurvedapraktijkarjuna@gmail.com

 


Extra informatie over de verschillende oorzaken van het ontstaan van afvalstoffen

Detoxen vanuit holitisch perspectief

Valerie over je gezond, vitaal en gecentreerd te voelen met Ayurveda:

Hippocrates: “Alle ziektes beginnen in de darmen. Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.
Dat is wat Ayurveda doet met haar keuken die de drie bio-energieën (Vata, Pitta,en  Kapha dosha’s) en de vijf elementen in balans houdt of brengt. Het zorgt voor een krachtig spijsverteringsvuur, in staat om goed te verteren wat er gegeten wordt. Een goede vertering betekent minder afvalstoffen, meer energie en vitaliteit. Het versterkt het immuunsysteem en geeft een goede gronding.

Omdat Ayurveda een holistische benadering van mens en wereld heeft, kijkt ik als therapeut naar wie je bent als mens: een drievoudig wezen waar geest, ziel en lichaam elkaar ontmoeten.

Ayurveda kijkt naar wie je bent, naar je geboorteconstitutie (prakruti), je huidige constitutie (vikruti) en je leefstijl.
En omdat gezond eten niet alles is, neem ik ook je emotionele gemoedstelling en je energetische staat-van-zijn mee in het voeding- en leefstijladvies dat ik je geef.

 

Stress, emotionele belasting, overlevingsmodus en afvalstoffen

Bij negatieve stress en emoties (denk aan trauma’s en onverwerkte of onderdrukte emoties), schakelt ons systeem over op een overlevingsmodus. In een overlevingsmodus functioneert het systeem minimaal, dat wil zeggen dat jouw lichaam niet volledig in staat is te verteren en te functioneren. Dit gaat niet uitsluitend om het verteren van wat je eet maar letterlijk ook, het verteren van het leven, van wat je in het leven meemaakt.
Hoeveel van ons leven wel niet in een overlevingsmodus of voelen zich niet gevangen in patronen en overtuigingen die ziekmakend zijn, zoals bijvoorbeeld ‘als ik niet please, word ik niet geliefd’.

Als waardevolle (onmisbaar eigenlijk) aanvulling op het geven van ayurvedisch voedings- en leefstijladvies en behandelingen, bestaat mijn werk uit het ondersteunen van mensen om zich te bevrijden van alles wat hen weerhoudt om zichzelf te zijn, zowel fysiek, als energetisch en emotioneel.
Omdat wij allemaal zijn bestemd om vrij te zijn, om ons open en ontspannen te voelen, met een innerlijk glimlach.

In de loop der jaren heb ik een werkwijze ontwikkelend om dit te doen. Wat ik doe is de synthese van levenservaring, intuïtie en gaven die ik bij mijn geboorte ontvangen heb en van mijn liefde voor mens en mensheid. Wil je hier meer over weten? Zie de link hieronder.

Met een warme groet aan wie je bent, mooi mens.

https://www.ayurvedapraktijkarjuna.nl/vrij-worden-van-ziekmakende-overtuigingen-en-patronen/