Over de praktijk


Waarom de naam Ayurveda praktijk Arjuna ?

Arjuna: het prototype van de mens die zichzelf kent en overwint

Arjuna is de naam van een van de twee hoofdfiguren in de Bhagavad Gita. De Bhagavad Gita is een dialoog tussen Arjuna en Krishna. Op de ochtend dat Arjuna het pijnlijkste gevecht van zijn leven moet leveren, wordt hij door zijn kracht en moed verlaten. Aan de andere kant van het veld staat de vijand, bestaande uit talloze dierbare mensen, vrienden en familieleden van wie hij onmetelijk veel houdt en met wie hij toch moet gaan vechten. Dankzij de leringen van zijn vriend Krishna kan Arjuna het geheim van leven en dood en van het bevrijdende handelen doorgronden en het gevecht aangaan.
Zowel Krishna als de vijanden van Arjuna zetelen binnen in hem.

Arjuna symboliseert voor mij de mens die zichzelf kent en overwint.

 

Arjuna een veelgeprezen Ayurvedisch preparaat

Arjuna is ook een veelgeprezen Ayurvedisch preparaat dat bij hartziekten wordt gebruikt. Het versterkt de hartspieren, reguleert de hartslag, verlaagt de bloeddruk, verbetert de bloedtoevoer. Bij congestieve hartziekte vermindert Arjuna ademnood. Het vermeerdert de hoeveelheid gepompt bloed per hartslag. Onderzoekers verklaren deze werking door het vermogen van Arjunabast om weefsel beschadigende vrije radicalen weg te vangen en het samentrekken van de hartspier te verbeteren.
Arjuna wordt ook na een infarct gebruikt en is tevens bloeddruk- en cholesterolverlagend.

 

Over de therapeut

 

Graag stel ik me aan u voor.

Ik ben Valerie Fiteni, Ayurvedisch therapeut. Ik geef voedings- en leefstijladviezen en Ayurvedische massages. Voor mij zijn wij als mens in veel opzichten in staat ons leven en welzijn te creëren. Toen ik Ayurveda een plaats in mijn leven gaf, werd dit krachtig bevestigd. Met Ayurveda heb ik mezelf beter leren kennen, inzicht gekregen in mijn persoonlijke stofwisseling en ben ik voedsel gaan eten dat voor mij persoonlijk goed was. Naast een persoonlijk voedingspatroon heb ik met behulp van Ayurvedische preparaten oude onopgeloste gezondheidsproblemen (verontrustende hartritmestoornissen, duizeligheid en zeer pijnlijke menstruaties die een maandelijkse handicap waren gaan vormen) aangepakt. Ik wilde namelijk niet dat mijn gezondheid afhankelijk zou worden van zware medicijnen die meestal niet zonder bijwerkingen zijn.

 

De resultaten van deze keuze overtroffen alle verwachtingen! Het gaat nu goed met mijn hart, de duizeligheid is verdwenen, ik voel me fit tijdens mijn menstruatie en heb helemaal geen pijn meer. Deze ontwikkelingen en de toegevoegde waarde die Ayurveda mijn leven gaf, waren zo waardevol dat ik de opleiding van Ayurvedisch therapeut in België bij de School van Ayurveda (Gent) ging volgen. Tevens heb ik in Nijmegen gestudeerd aan de Hogeschool Ayurveda Geneeskunde voor de opleiding van Ayurvedisch massagetherapeut.

En nu? Het is heel fijn om bij te dragen aan de ontwikkeling van Ayurveda in Nederland en op mijn beurt mijn ervaring als Ayurvedisch therapeut in dienst te kunnen stellen van degenen die er baat bij kunnen hebben.