Workshops


Workshop ‘uit je hoofd, in je lijf’ met

Ayurvedische hoofdmassage: hoofd, nek, schouders en gezicht

Jezelf masseren of een ander blij maken met een massage van hoofd, nek, schouders en gezicht !

Zaterdag 27 januari, 13.00 – 17.00 uur

 

 • Werk je veel achter de computer? Heb je last van vermoeide ogen of van migraines?
 • Ben je mentaal moe, gestrest? Heb je moeite om in slaap te vallen?
 • Heb je nek- en schouder klachten? Ben je aan het herstellen van een burn-out?
 • Ben je hoog sensitief? Is jezelf afsluiten voor prikkelingen van buitenaf, geaard zijn voor je extra belangrijk?

Dan is deze workshop iets voor je!

Tijdens deze workshop maak je kennis met de Ayurvedische hoofdmassage. Je leert hoe je je eigen hoofd en gezicht kan masseren; welke simpele handelingen voor ontspanning en verlichting zorgen; hoe je de gespannen weefsels van je hoofd los kunt maken en zo voor een goede bloedsomloop zorgt. Je leert ook enkele *marmapunten van het hoofd en gezicht aan te raken.

 

Een Ayurvedische hoofdmassage is een aangename manier om enerzijds mentale rust en ontspanning van het hoofd te bereiken en anderzijds de energieën van het hoofd te balanceren.

Ayurveda gebruikt warme therapeutische oliën om te masseren. Tijdens deze workshop leer je ook handelingen die je zonder olie kunt verrichten als je bijvoorbeeld op je werk bent.

Marmapunten

De marmapunten zijn vitale, gevoelige punten waar lichaamsweefsels zoals zenuwen, pezen, spieren en bloedvaten bij elkaar komen. Het zijn tevens punten die verbonden zijn met de 3 dosha’s: Vata, Pitta en Kapha  (de 3 bio-energieen in de Ayurveda). Ze staan in directe verbinding met onze organen en zijn vergelijkbaar met de acupunctuurpunten.

 

Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 10

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten en betaling: € 50,- incl. Ayurvedische olie tijdens de workshop, een flesje van Ayurvedische massageolie om mee te nemen en Ayurvedische thee. De kosten van de workshop graag voorafgaand overmaken naar: NL 35 INGB 0007 9480 55 t.n.v. Ayurveda praktijk Arjuna, onder vermelding van de naam van de workshop.

Locatie: Wakker, Westerweg 14, 1815 DE Alkmaar

 


 Workshopweekend in Amsterdam of Alkmaar

De workshops zijn ook los van elkaar te volgen

zaterdag

Wat is je persoonlijke geboorte constitutie?

En welke voeding past bij je geboorte constitutie?

De workshop wordt afgesloten met het eten van Ayurvedische gerechten

 

Elk mens is uniek. Zo is ook de verhouding tussen de elementen bij onze geboorte een vast gegeven. Het is net als een blauwdruk. Ayurveda noemt deze persoonlijke verhouding de geboorteconstitutie en praat over de Vata (ether en lucht), Pitta (vuur en een beetje water), en Kapha (aarde en water) geboorteconstituties en de mengelingen ervan. Bij elke geboorte constitutie hoort een bepaalde stofwisseling. De manier waarop wij voeding verteren en opnemen is dus zeer persoonlijk.

Daarom is vanuit Ayurvedisch oogpunt het eten van voeding die aan de persoonlijke behoeften beantwoordt en bij de persoonlijke stofwisseling past essentieel voor een goede gezondheid. Een voedingspatroon dat niet bij de persoon past, zorgt voor afvalstoffen, disbalans en ziekten. Een passend voedingspatroon zorgt daarentegen voor een goed functionerend(e) stofwisseling en immuunsysteem, geeft energie en creëert welzijn.

 

Deze workshop geeft antwoorden op de vragen:

 • Ben ik een Vata, Pitta of Kapha type of een mengeling ervan?
 • Welke voeding past bij mijn geboorte constitutie, bij mijn persoonlijke stofwisseling? Hoe proeft een gerecht die bij mij past?
 • Welke groenten, granen, eiwitten, vetten, kruiden en specerijen (enz.) zijn goed voor mij persoonlijk?

 

Aantal deelnemers: minimaal 7, maximaal 20.

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten : workshop € 50,- incl. syllabus, Ayurvedische thee en Ayurvedische maaltijd als afsluiting van de workshop. De workshops van zaterdag en zondag kosten samen € 85,-. De kosten van de workshop(s) graag voorafgaande overmaken naar:

NL 35 INGB 0007 9480 55 t.n.v. Ayurveda praktijk Arjuna, met vermelding van de naam van de workshop.

Locaties:
Amsterdam: Den Texstraat 46, 1017 ZC Amsterdam. www.goldenlink.nl
Alkmaar: Wakker, Westerweg 14, 1815 DE Alkmaar. www.wakkerbewustzijn.nl

 


zondag

Workshop Ayurvedische Detox: het verbranden van afvalstoffen

De workshop wordt afgesloten met het eten van een Ayurvedisch detox gerecht.

 

Hippocrates, de vader van de Westerse geneeskunde, zei 2500 jaar geleden:
“Alle ziektes beginnen in de darmen. Laat uw voeding uw medicijn zijn en
uw medicijn uw voeding”.

 

De voedingsleer van Ayurveda geeft veel aandacht aan een goede verbranding van voeding want slecht verteerde of onverteerde voeding wordt afvalstof en zoals Hippocrates al ruim 2500 jaar geleden zei: ” Alle ziektes beginnen in de darmen”.

Voor Ayurveda begint elk genezingsproces met het verbranden van afvalstoffen. Ophoping van afvalstoffen sloopt de immuniteit, zorgt voor ziekten en gebrek aan energie. Op mentaal niveau zorgen afvalstoffen voor depressie en andere ongemakken.

 

Deze workshop geeft antwoorden op de vragen:

 • Hoe ontstaan afvalstoffen?
 • Waaraan merk je dat het functioneren van je systeem (lichaam en geest) belemmerd wordt door afvalstoffen?
 • Hoe ruim je afvalstoffen op?

De duizend jaar oude Ayurvedische keuken telt met zijn rijkdom aan kruiden en specerijen veel recepten die als doel hebben afvalstoffen op te ruimen. Tijdens deze workshop leer je enkele van deze recepten kennen.

Aantal deelnemers: minimaal 7, maximaal 20.

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten en betaling: € 47,- incl. workshopmateriaal, detox recepten, thee en het gezamenlijk eten van een ayurvedisch detox gerecht aan het eind van de workshop (eenpansgerecht). De workshops van zaterdag en zondag kosten samen € 85,-. De kosten van de workshop(s) graag voorafgaande overmaken naar: NL 35 INGB 0007 9480 55, t.n.v. Ayurveda praktijk Arjuna,  met vermelding van de naam van de workshop.

Locaties:
Amsterdam: Den Texstraat 46, 1017 ZC Amsterdam. www.goldenlink.nl
Alkmaar: Wakker, Westerweg 14, 1815 DE Alkmaar

 


Workshop: de werking van 10 Ayurvedische specerijen op je stofwisseling: 

gember, kurkuma, komijn, koriander, kaneel, kardemom, tulsi, zwarte peper,  mosterdzaad en asafoetida

Nieuwe data worden nader bekend gemaakt

In de Ayurveda heeft elk(e) plant, kruid, graan, groente, eiwit- en vetsoort een paspoort. Dat wil zeggen dat ze allemaal een eigen identiteit hebben, met zeer specifieke eigenschappen en uitwerking op onze spijsvertering en stofwisseling. Daarom gebruikt Ayurveda bewust voeding om de stofwisselingsprocessen te sturen. Als er lichamelijke en/of fysieke klachten zijn, is er sprake van disbalans. Met de juiste voeding kan de balans hersteld worden waardoor de klachten oplossen. Voor degenen die zich goed voelen helpt deze voeding om in balans te blijven.

Inhoud workshop

Je krijgt inzicht in:

 • de specifieke eigenschappen en werking van gember, kurkuma, komijn, koriander, kaneel, kardemom, tulsi, zwarte peper,  mosterdzaad en asafoetida
 • hoe en wanneer je ze het beste kan gebruiken of meekoken

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 12

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten en betaling: € 30,- incl. workshopmateriaal, thee en koffie. De kosten van de workshop graag voorafgaande overmaken naar:

NL 35 INGB 0007 9480 55 t.n.v. Ayurveda praktijk Arjuna, met vermelding van de naam van de workshop.

Locatie: Wakker, Westerweg 14, 1815 DE Alkmaar


Ayurvedische kookworkshop: plantaardige vleesvervangers recepten

Nieuwe data worden nader bekend gemaakt

Plantaardige eiwitten worden in de Ayurvedische keuken veel gebruikt. Hierbij valt onder andere te denken aan linzen, kikkererwten, bonen en noten. Hoe zorg je ervoor dat ze goed verteerbaar zijn en optimaal opgenomen kunnen worden? En hoe kun je ze lekker koken in gevarieerde gerechten?

Tijdens deze workshop leer je een aantal gerechten klaar te maken zoals linzenkroketten, boekweitburgers, verschillende eenpansgerechten en verschillende soorten hummus. Alle recepten zijn glutenvrij. De workshop wordt om 17.30 u afgesloten met een maaltijd die bestaat uit wat we tijdens de workshop gekookt hebben. Of als je dat liever wilt kun je het ook mee naar huis nemen.

Aantal deelnemers: maximaal 8

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl

Kosten en betaling: € 50,- incl. biologische ingrediënten, thee, iets lekkers en samen eten om 17.30 u. De kosten van de workshop graag voorafgaande overmaken naar: NL 35 INGB 0007 9480 55 t.n.v. Ayurveda praktijk Arjuna, met vermelding van de naam van de workshop.

Locatie: Eko Plaza,  Hofplein 3, 1811 LE Alkmaar

 


Kookworkshop: Heerlijke suiker- en glutenvrije lekkernijen maken (o.a. paleo)

Nieuwe data worden nader bekend gemaakt

Tijdens de workshop leer je een aantal gluten- en suikervrije recepten van lekkernijen en desserts. Een andere manier van bakken die gezond is en waarmee je minstens zulke lekkere dingen maakt als de zoetigheden die je misschien jarenlang hebt gegeten. Sterker nog de smaken die vrijkomen als je zo bakt zijn subtieler.

Daarnaast ga je merken dat met goede voeding je smaak- en reukzintuigen scherper worden. Aan het einde van de avond neem jij wat je gemaakt hebt naar huis zodat je nog uitgebreid van deze workshop kan nagenieten.

Aantal deelnemers: maximaal 12

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten en betaling: € 45,- incl. biologische ingrediënten. De kosten van de workshop graag voorafgaande overmaken naar:

NL 35 INGB 0007 9480 55 t.n.v. Ayurveda praktijk Arjuna, met vermelding van de naam van de workshop.

Locatie: Eko Plaza, Hofplein 3, 1811 LE Alkmaar

 


Kookworkshop: Ayurvedisch koken in 30 min.

Nieuwe data worden nader bekend gemaakt

Vaak denken mensen dat Ayurvedisch koken omslachtig en tijdrovend is. In deze workshop kom je er achter dat dat niet zo hoeft te zijn. Je leert verschillende Ayurvedische gerechten te koken die je in 30 min. of minder tijd kunt maken. En je zult merken dat het heerlijk smaakt en dat je smaak- en reukzintuigen scherper worden.  Aan het einde van de avond neem je mee naar huis wat je gemaakt hebt, zodat je nog uitgebreid van deze workshop kan nagenieten.

Aantal deelnemers: maximaal 10

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten: € 45,- incl. biologische ingrediënten.

Locatie: Eko Plaza, Hofplein 3, 1811 LE Alkmaar

 


Kookworkshop: feestelijk Ayurvedisch  eten

Nieuwe data worden nader bekend gemaakt

De maand december met al haar feestdagen is in aantocht en je droomt er misschien al een aantal jaren van om het anders te gaan doen. Dit jaar wil je minder en gezonder eten en je het liefst nog fit voelen na het eten. Bovendien wil je geen kilo’s meer aankomen tijdens de feestdagen. Maar deze periode van het jaar is ook voor jou wél een bijzonder moment om met familie of vrienden door te brengen en iets bijzonders te delen. Je wilt graag een menu dat niet alledaags is, maar juist smaak-, geur- en kleurvol, met liefde, aandacht en  goede ingrediënten bereid. Tijdens deze workshop leer je verschillende feestelijke voor-, hoofd en nagerechten te koken en aan de hand van deze gerechten een aantal menu’s te maken.Tijdens de lunch eten wij een deel van wat wij in de ochtend gekookt hebben. En aan het einde van de middag neem je wat je gemaakt hebt mee naar huis zodat je nog uitgebreid van deze workshop kan nagenieten.

Aantal deelnemers: maximaal 8

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten: € 65,- incl. biologische ingrediënten.

Locatie: Eko Plaza, Hofplein 3, 1811 LE Alkmaar

 


Opvliegers en andere overgangsklachten aanpakken

Nieuwe data worden nader bekend gemaakt

Ayurveda heeft goede resultaten bij het behandelen van overgangsklachten als opvliegers, migraine, osteoporose of gewichtstoename. Voeding en veelgeprezen Ayurvedische preparaten kunnen de hormoonhuishouding weer in balans brengen.

Aantal deelnemers: minimaal 7, maximaal 16.

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten en betaling: € 30,- incl. lesmateriaal, koffie en thee. De kosten van de workshop graag voorafgaande overmaken naar:

NL 35 INGB 0007 9480 55 t.n.v. Ayurveda praktijk Arjuna, met vermelding van de naam van de workshop.

Locatie: Wakker, Westerweg 14, 1815 DE Alkmaar

 


Workshop voor sensitieve mensen:

In je lijf … Laat je (aan)raken

Nieuwe data worden nader bekend gemaakt

Sensitieve mensen kunnen makkelijk uit hun evenwicht raken door te veel indrukken of door de interactie met andere mensen. Wat vaak gebeurt dan is dat je in je hoofd gaat zitten en dat je op allerlei manier onrust ervaart. Je bent bijvoorbeeld niet goed geaard, je raakt het contact met jezelf en je lichaam kwijt. In deze workshop gaan we de weldaad en aarding ervaren van zelfmassage, vooral van het hoofd, begeleid door Valérie Fiténi, Ayurvedisch therapeut. We onderzoeken hoe het is om echt aanwezig te zijn in je lijf, want om heilzaam contact aan te gaan en aangeraakt te worden, moet je aanwezig zijn.
Alida Holwerda, creation coach en journey therapeut, begeleid de meditaties en de onderlinge gesprekken naar aanleiding van het thema.

 

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 18.

Inschrijving: vooraf aanmelden, rechtstreeks via e-mail of telefonisch.
reservering@wakkerbewustzijn.nl – T 06-53791496 en/of  info@ayurvedapraktijkarjuna.nl – T 06 29 42 14 92

Kosten en betaling: € 35,- incl. koffie en thee.

Locatie: Wakker, Westerweg 14, 1815 DE Alkmaar

 


Last van overgewicht? Ayurvedisch detox- en afslankprogramma

Ayurvedisch detox- en persoonlijk voedingsprogramma voor wie op een gezonde en duurzame manier gewicht wil verliezen en zijn gezondheid  wil verbeteren.

Ayurveda onderscheidt – naast ongunstige voedingspatronen – verschillende oorzaken van overgewicht. De persoonlijke geboorte constitutie met zijn bijhorende stofwisseling, dosha’s (Vata, Pitta en Kapha bio-energieën) die uit balans zijn en die dan niet in staat zijn om bijvoorbeeld voor een goede vochthuishouding te zorgen, de aanwezigheid van afvalstoffen die de werking van organen en biochemische processen belemmeren en een leefstijl met onvoldoende beweging en ontspanning.

Verschillende geboorte constituties en verschillende stofwisselingen

Mensen met verschillende geboorte constituties hebben verschillende stofwisselingen.
Een vata mens is bijvoorbeeld dun gebouwd met lichte botten en komt niet snel aan, terwijl de kapha mens juist zwaar gebouwd is, snel aankomt en bijgekomen kilo’s moeilijk weer kwijt raakt.
De “derde” type, de Pitta mens heeft een gemiddelde bouw en kan de eventuele extra kilo’s met niet te veel moeite weer kwijt raken.
Uiteraard zijn veel mensen een mengeling van verschillende types!

Verschillende type stofwisselingen voor de verschillende type spijsverteringsvuren

Bij de persoonlijke geboorte constitutie hoort een specifieke stofwisseling. De stofwisseling van het Kapha type is bijvoorbeeld trager dan die van het Pitta type. De stofwisseling heeft direct te maken met de kwaliteit van het spijsverteringsvuur van de betreffende persoon.

Afvalstoffen

Een goede stofwisseling zorgt voor een goede verbranding en daarmee een volledige omzetting van voedingsstoffen. Er zal daarom weinig sprake zijn van de aanwezigheid van afvalstoffen bij iemand met een goede stofwisseling. Ook zal het immuunsysteem goed functioneren en zal er weinig sprake zijn van ziekte.

Andersom zal iemand met een slecht functionerende stofwisseling te maken hebben met allerlei klachten en met ziekte. De aanwezigheid van afvalstoffen in zijn systeem zal op den duur voor disbalans, overgewicht of andersom voor vermagering en ziekten zorgen.

Overgewicht betekent dus voor Ayurveda disbalans van de dosha’s en in de meeste gevallen een zwak spijsverteringsvuur, dat op zijn beurt voor een gebrekkige stofwisseling zorgt.

Doelstellingen van het programma:

 • In dit programma leren deelnemers hun eigen stofwisseling kennen en daardoor krijgen ze inzicht in welke voeding bij hen persoonlijk past. Ze ontdekken dat deze voeding hen helpt om in balans te zijn.
 • Met het thuis bereiden van Ayurvedische recepten zorgen de deelnemers ervoor, dat afvalstoffen die hun lichaam belasten verbrand worden en dat overtollig vet en vocht geëlimineerd worden.
 • Met het eten in overeenstemming met de voedingspatronen die bij hun persoonlijke stofwisseling passen, scheppen ze de voorwaarden voor een toename van fysieke en mentale energie en een verbetering van hun algemene gezondheidstoestand.
 • De vierde doelstelling en niet de minste: met de nieuwe inzichten omtrent voedingspatronen die bij hen passen en met de opgebouwde ervaring, krijgen deelnemers grip op het managen van hun gewicht en op hun fysieke en mentale gezondheidstoestand. Daarmee krijgen ze meer vat op de kwaliteit van hun leven!

 

 Het programma duurt 10 tot 12 weken en bestaat uit:

1. een detox workshop

2. een privé voedingsconsult van 1 uur voor het vaststellen van het persoonlijke voedingspatroon dat op het detox programma volgt.

3. Twee vervolgconsulten van 30 min. voor evaluatie en eventuele bijstelling van het voedingspatroon.

Afhankelijk van de behoefte (van het gewenste gewicht) kan het traject verlengd worden.

Data detox workshop: op de data en de tijd die u met de therapeut afspreekt

Data privé consult van 1 uur en vervolg voedingsconsulten: op de data en de tijd die u met de therapeut afspreekt

Inschrijving: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of telefonisch op T 06 29 42 14 92

Kosten en betaling: € 158,- inclusief workshop, privé voedingsadvies consult en twee vervolgconsulten, syllabus met detox recepten en exclusief kruiden en ingrediënten voor de bereiding van de detox recepten. Deze kunnen gewoon in het reformhuis gekocht worden. De kosten van de workshop graag voorafgaande overmaken naar: NL 35 INGB 0007 9480 55 t.n.v. Ayurveda praktijk Arjuna, met vermelding van de naam van de workshop.

Deelnemers die veel kilo’s kwijt willen (of moeten) raken, kunnen zo nodig na afloop van dit programma voor privé coaching consulten kiezen. Afhankelijk van de behoefte kan de frequentie de gesprekken 1 of 2 keer per maand zijn. Deze consulten duren 30 min. en kosten € 35,-.

Locatie: Wakker, Westerweg 14, 1815 DE Alkmaar