Cursus ‘Vitaal en blij worden met Ayurvedisch koken’


Cursus ‘Vitaal, in balans en blij zijn met Ayurvedisch koken’

Ayurveda in theorie en praktijk (kookworkshops en Ayurvedische maaltijden)

Maandag 23 t/m vrijdag 27 juli –  ECOlonie, Franse Vogezen

 Foto: Wilfried tanghe

 

          Hippocrates: “Alle ziektes beginnen in de darmen.
          Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding!”.

 

Een vijfdaagse cursus bij “Ecolonie”; een duurzaam en bijna volledig zelfvoorzienend leefgemeenschap in de Franse Vogezen. Ecolonie is door Nederlanders opgezet; een prachtige en bijzondere plek om de vakantie door te brengen!
Je vindt er een groenten- en kruidentuin, een kunstatelier, een boerderij, een bakkerij, een kaasmakerij, een camping en verschillende gastverblijven.

Je kunt bij Ecolonie alleen verblijven of met de hele familie!

 

Ecologie, kunst en spiritualiteit ontmoeten elkaar in Ecolonie.

Vrijwilligers, participanten en permanente bewoners wonen en/of werken er op 70 hectare grond.

 

 

 

 

 

Wat ga je leren?

Met Valerie Fiteni, Ayurvedisch therapeut (Ayurveda praktijk Arjuna), leer je kennismaken met de grondbeginsels van de Ayurvedische voedingsleer. Dankzij de handreiking die je tijdens de cursus krijgt en de kookworkshops kun je, eenmaal thuis, zelf Ayurvedisch koken. Wat fijn is, is dat je dan in staat zal zijn om zelf vanuit de Ayurvedisch voedingsleer, gerechten te bedenken.

 

          Je zult merken dat de Ayurvedische keuken niet alleen maar lekker, maar ook simpel te bereiden is! 
          Je gaat zo je creativiteit in het koken ontwikkelen!

 

 

 

Tijdens de drie kookworkshops wordt er in kleine groepen gekookt.

Je leert naast Ayurvedische hoofd- en bijgerechten vegan vleesvervangers en gluten- en suikervrij desserts bereiden.
Alle gerechten zijn biologisch, vegetarisch, meestal vegan en bovendien gluten- en suikervrij.

 

Handleiding ‘De Ayurvedische keuken in theorie en in praktijk’

Je ontvangt de handleiding ‘De Ayurvedische keuken in theorie en in praktijk’ met een uittreksel van de ‘Ayurvedische voedingsleer’, de verschillende voedingspatronen (Vata, Pitta, Kapha) en Ayurvedische recepten.

 

Opbouw van de cursus

Dag 1: Ayurvedische voedingsleer. Wat is je geboorte constitutie?
Dag 2: Welke voeding past bij je geboorte constitutie?
Dag 3: Ayurvedische kookworkshop met aansluitend een Ayurvedische maaltijd
Dag 4: Ayurvedisch detoxen met voeding (theorie en kookworkshop). De workshop
wordt afgesloten met het eten van heerlijke Ayurvedische detox gerechten.
Dag 5: Ayurvedische kookworkshop met aansluitend een Ayurvedische maaltijd

 

Praktische informatie

Aantal deelnemers: max. 16

Prijs: € 250,- (cursus €195,- + € 45,- ingrediënten voor drie maaltijden + € 10 syllabus met voedingsleer, geboorteconstitutie, voedingspatronen en recepten van de kookworkshops)). De prijs is exclusief het verblijf bij Ecolonie.

Informatie: valerie.fiteni@gmail.com – T 06 294214 en https://www.ecolonie.eu/nl

Inschrijving: online via https://www.ecolonie.eu/nl

Introductieles is op zondag 22 juli van 17 tot 18 uur.

 

Wil je meer weten over de Ayurvedische voedingsleer en de inhoud van de cursus dagen?

Wat is mijn geboorte constitutie?
En welke voeding past bij mijn geboorte constitutie?

Elk mens is uniek. Zo is ook de verhouding tussen de elementen bij onze geboorte een vast gegeven. Het is net als een blauwdruk. Ayurveda noemt deze persoonlijke verhouding de geboorteconstitutie en praat over de Vata (ether en lucht), Pitta (vuur en een beetje water), en Kapha (aarde en water) geboorteconstituties en de mengelingen ervan. Bij elke geboorte constitutie hoort een bepaalde stofwisseling. De manier waarop wij voeding verteren en opnemen is dus zeer persoonlijk.

Daarom is vanuit Ayurvedisch oogpunt het eten van voeding die aan de persoonlijke behoeften beantwoordt en bij de persoonlijke stofwisseling past essentieel voor een goede gezondheid. Een voedingspatroon dat niet bij de persoon past, zorgt voor afvalstoffen, disbalans en ziekten.
Een passend voedingspatroon zorgt daarentegen voor een goed functionerend(e) stofwisseling en immuunsysteem, geeft energie en creëert welzijn!

Deze cursus geeft antwoorden op de vragen:

• Ben ik een Vata, Pitta of Kapha type of een mengeling ervan?
• Welke voeding past bij mijn geboorte constitutie, bij mijn persoonlijke stofwisseling? Hoe proeft een gerecht die bij mij past?
• Welke groenten, granen, eiwitten, vetten, kruiden en specerijen (enz.) zijn goed voor mij persoonlijk?

 

Ayurvedische Detox: het verbranden van afvalstoffen

De voedingsleer van Ayurveda geeft veel aandacht aan een goede verbranding van voeding want slecht verteerde of onverteerde voeding wordt afvalstof en zoals Hippocrates al ruim 2500 jaar geleden zei: ” Alle ziektes beginnen in de darmen”.
Voor Ayurveda begint elk genezingsproces met het verbranden van afvalstoffen. Ophoping van afvalstoffen sloopt de immuniteit, zorgt voor ziekten en gebrek aan energie. Op mentaal niveau zorgen afvalstoffen voor depressie en andere ongemakken.
Een goede spijsverteringsvuur zorgt voor een goede verbranding van wat wij eten. Zo maak je weinig (of geen) afvalstoffen (stress en leefstijl hebben ook enorm invloed op de werking van je spijsverteringsvuur). Weinig afvalstoffen heeft als gevolg dat je je fysiek en energetisch goed en vitaal voelen!

Deze cursus geeft antwoorden op de vragen:

• Hoe ontstaan afvalstoffen?
• Waaraan merk je dat het functioneren van je systeem (lichaam en geest) belemmerd wordt door afvalstoffen?
• Hoe ruim je afvalstoffen op?
De duizend jaar oude Ayurvedische keuken telt met zijn rijkdom aan kruiden en specerijen veel recepten die als doel hebben afvalstoffen op te ruimen. Tijdens deze cursus leer je enkele van deze recepten kennen.

 

 Valerie Fiteni

Mijn naam is Valerie Fiteni, Ayurvedisch therapeut. Ik werk nu vijf jaar in mijn eigen Ayurveda praktijk Arjuna in Alkmaar. Ik geef voedings- en leefstijladviezen en Ayurvedische massages en behandelingen. Ik geef ook veel workshops en organiseer graag retraites in Nederland en Frankrijk.

Voor mij zijn wij als mens in veel opzichten in staat ons leven en welzijn te creëren. Toen ik Ayurveda een plaats in mijn leven gaf, werd dit krachtig bevestigd. Met Ayurveda heb ik mezelf beter leren kennen, inzicht gekregen in mijn persoonlijke stofwisseling en ben ik voedsel gaan eten dat voor mij persoonlijk goed was.

 

Naast een persoonlijk voedingspatroon heb ik met behulp van Ayurvedische preparaten oude onopgeloste gezondheidsproblemen (verontrustende hartritmestoornissen, duizeligheid en zeer pijnlijke menstruaties die een maandelijkse handicap waren gaan vormen) aangepakt. Ik wilde namelijk niet dat mijn gezondheid afhankelijk zou worden van zware medicijnen die meestal niet zonder bijwerkingen zijn.

De resultaten van deze keuze overtroffen alle verwachtingen! Het gaat nu heel goed met mijn hart, de duizeligheid is verdwenen en de andere klachten zijn opgelost.
En nu? Het is heel fijn om bij te dragen aan de ontwikkeling van Ayurveda in Nederland en op mijn beurt mijn ervaring als Ayurvedisch therapeut in dienst te kunnen stellen van degenen die er baat bij kunnen hebben.