14 t/m 20 juli Kookretraite ‘Vitaal en blij worden met Ayurvedisch koken’


 

Kookretraite   ‘Vitaal en blij worden met Ayurvedisch koken’ 

Zaterdag 14 t/m vrijdag 20 juli – Atelier Blanchefosse in de Franse Ardennen

 

           Kom en maak kennis met de keuken van de 5 elementen en van de 6 smaken!
           Een kookretraite als voedingsbron voor lichaam en geest, om je gezond en vitaal te voelen!
          Om je 5 zintuigen en je organen te reinigen, ze een boost te geven en blij te maken! 

          Hippocrates  “Alle ziektes beginnen in de darmen.
          Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

 

 

 

 

Een zevendaagse retraite op een prachtig gelegen locatie in de Franse Ardennen om Ayurvedisch te leren koken. Een ervaring van al je zintuigen, om je fysiek en energetisch fit te voelen en je creativiteit in het koken te ontwikkelen. De Ayurvedische keuken is duizenden jaren oud. Ze werkt reinigend, balancerend en is een heel goede preventie tegen ziekte. Naast elke ochtend koken, heb je de ruimte om te rusten, wandelen of deel te nemen stem- en dansexpressie workshops.

Je kookt samen met de andere deelnemers voor de hele groep. Die bestaat uit jullie kookteam en de deelnemers van de andere, kleinschalige stem- en dansexpressie retraite. In totaal maximaal 25 personen. Tijdens de retraite zijn er dagelijks drie warme maaltijden. De meeste recepten die je gaat bereiden zijn vegan, sowieso altijd vegetarisch en waar mogelijk biologisch. Verder wordt er gluten- en suikervrij gekookt. Je ga dus heerlijke vegan vleesvervangers en suiker- en glutenvrije desserts leren maken.

 

 

Ayurvedisch koken met Bart van der Maat

Zo leer je dagelijks Ayurvedisch te koken en onder begeleiding van Bart van der Maat, wordt je vertrouwd met de principes van deze heerlijke en weldadige keuken. Bart is een zeer ervaren Vedische- en Ayurvedische kok die zich erop verheugt zijn liefde voor, en ervaring met voeding, gezondheid en healing met je te delen.

 

 

Ayurvedische voedingsleer met Valerie Fiteni

Met Valerie Fiteni, Ayurvedisch therapeut, leer je kennismaken met de grondbeginsels van de Ayurvedische voedingsleer. Dankzij de handreiking die je tijdens de retraite krijgt en de praktische ervaring die je daar met Ayurvedisch kok Bart van der Maat opdoet, kan je, eenmaal thuis, zelf Ayurvedisch koken. Wat fijn is, is dat je dan in staat zal zijn om zelf vanuit het Ayurvedisch voedingsleer, gerechten te bedenken. Je zult merken dat de Ayurvedische keuken niet allen maar lekker maar ook simpel is te maken. Je gaat zo gaat je creativiteit in het koken ontwikkelen.

Handleiding boekje ‘De Ayurvedische keuken in theorie en in praktijk’
Je ontvangt de handleiding ‘De Ayurvedische keuken in theorie en in praktijk’ met een uittreksel van de ‘Ayurvedische voedingsleer’, de verschillende voedingspatronen (Vata, Pitta, Kapha) en Ayurvedische recepten.

 

Foto: Valerie Fiteni

 

Voor wie?

Deze retraite is voor iedereen die:

– meer vitaliteit, balans en welzijn in zijn of haar leven wilt ervaren
– meer inzicht wilt hebben in de eigen persoonlijke stofwisseling en de voeding die erbij past
– op zoek is naar reinigende, balancerende voedingspatronen, gerechten en recepten
– meer geaard, in eigen kracht wil zijn, meer in het lichaam en minder in het hoofd
– af wil komen van klachten als o.a. spijverteringsklachten, allergieën, gebrek aan energie
– de werking van de 5 zintuigen wilt ontwikkelen of verbeteren
– voeding als preventie op gezondheidsklachten wilt gebruiken en de eigen weerstand verhogen
– kookinspiratie zoekt, de eigen creativiteit met koken wilt ontwikkelen

 

Foto: WIlfried Tanghe

Hoe ziet een dag eruit?

Je kookt in de ochtend tot de lunch en nog een uurtje aan het einde van de middag, voorafgaand aan het avondmaal. Alle maaltijden worden gezamenlijk gebruikt.
In de middag heb je de ruimte om je naar behoefte in stilte terug te trekken of te wandelen. Je kunt ook deel nemen aan het middagprogramma samen met de deelnemers van de (kleinschalige) retraite Stemwerk, beweging-  en dansimprovisatie. In de avond ben je van harte welkom bij de programma’s die in het teken staan van vrije expressie, muziek, zang en dans.

Maak je zelf muziek? Neem dan je instrument mee! Er is een piano.

Op één van de avonden willen wij de workshop ‘Uit je hoofd, in je lijf’ geven. Een workshop waarin je leert je eigen hoofd én het hoofd van iemand anders Ayurvedisch te masseren om te ontspannen, en de energie van het hoofd in balans brengen.

Stemwerk- en dansexpressie
Wij geven de workshops vanuit verschillende disciplines en expressievormen, invulling aan de retraite: meditatie, Kundalini yoga, contactimprovisatie, authentiek dansen, Argentijnse tango (communicatie principe), biodanza, ectatisch dansen en stemwerk.

 

De locatie:

Atelier Blanchefosse ligt midden in de natuur, in de Franse Ardennen. Het is een haven van rust en schoonheid waar je kunt wandelen, tot bezinning en nieuwe inspiratie kankomen. Het complex heeft onder meer een fraai atelier, een ruime dansstudio en een prachtige tuin van een hectare waar wij onze meditatie, stem- en bewegingsactiviteiten kunnen ontplooien.

Een prachtige plek op vijf en een half uur rijden van Amsterdam. https://www.atelierblanchefosse.eu

 

Foto’s: Website Atelier Blanchefosse

 

De begeleiders van de retraite:

De retraite wordt georganiseerd door Valérie Fiténi (Ayurveda praktijk Arjuna) in samenwerking met Bart van der Maat, Ayurvedische kok (i.o. Spiritfood).

 

Valerie Fiteni

Ik ben Valerie, een Française die al 29 jaar met plezier en dankbaarheid in Nederland woont. Sinds ongeveer 5 jaar geef ik binnen mijn praktijk Ayurveda praktijk Arjuna voedings- en leefstijladviezen en Ayurvedische massages en behandelingen.

Ik ben enorm geboeid door de mens … wat wij als mens zijn, hoe wij ons ontwikkelen, bewust worden, met elkaar verbinden en omgaan en hoe wij tot een steeds vrijer en vollediger staat van manifestatie komen.

 

 

Foto: Eduardo Alvarez

Ayurveda
Voor Ayurveda ben jij -net zoals alles dat bestaat- de uitdrukking van een unieke samenstelling van de vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde). In of uit balans zijn, is dus iets zeer persoonlijks. Uit balans zijn heeft altijd te maken met een verstoring van je elementen. Het is de afspiegeling van je leefstijl, van dat wat je wel of niet doet, wat je eet, enz. Elk genezings- of groeiproces of het weer in balans komen begint met het verbranden van afvalstoffen, ‘ama’ in het Sanskriet; die het systeem belasten. ‘Afvalstof’ hoeft hier niet alleen maar ‘fysiek’ van aard te zijn. Afvalstoffen kunnen ook emotioneel, mentaal of energetisch zijn. In Ayurveda worden voeding, leefstijl en fysieke beweging (yoga bijvoorbeeld) gebruikt om afvalstoffen op te ruimen en je dosha’s (de drie bio energieën Vata, Pitta en Kapha) in balans te brengen. Wat fysiek wordt bereikt, werkt op mentaal, energetisch en spiritueel niveau door. Het is onvoorstelbaar mooi wat je met Ayurveda kunt oplossen!

Dansen en manifestatie
Iets anders dat in mijn leven altijd een essentiële plaatst heeft ingenomen is dansen. Van jongsaf aan was dansen voor mij even belangrijk en natuurlijk als ademhalen. Het was en is nog steeds een diepe bron van vreugde en kracht; een unieke manier om in contact te komen met alles watin mij leeft. Het is voelen wat mij triggert, bezielt, inspireert. En dat wat me ervan weerhoudt om vrij te komen van alles dat mij belemmert om mezelf te zijn, alles dat belastend werkt om mezelf volledig te kunnen manifesteren.

Het is elke keer opnieuw een blije en bewuste ervaring die me in mijn kracht brengt.
Als kind danste ik ballet, als puber moderne dans. Later deed ik veel vormen van dansimprovisatie waaronder contactimprovisatie, extatisch dans en ik beoefende intensief de Argentijnse tango waarin ik ook jaren les heb gegeven.

Ik begeleid graag mensen die, door middel van beweging, stem en improvisatie in een steeds vrijer en vollediger staat van manifestatie willen komen.

 

 

Bart van der Maat

Mijn naam is Bart van der Maat en ik ben de Ayurvedische kok van deze retraite in Frankrijk. Ik verheug me er op je te ontmoeten en je te kunnen begeleiden in je kennismaking met de Ayurvedische keuken. Het doorgeven van mijn liefde, kennis en ervaring van voeding in relatie tot gezondheid is mijn passie. Harmonie, groei en plezier vormen verder de basis vanuit ik in Spiritfood – het bedrijf dat ik aan het  oprichten ben – werk.

Ik heb een lange ervaring als Vedisch kok en werk op dit moment als vegakok in Lelystad in Het Vegetarisch Restaurant dat een onderdeel is van het Transcendente Meditatie Sidhadorp.

Mijn band met Ayurveda beperkt zich niet tot de Ayurvedische keuken. Ik ben ook Ayurvedisch masseur. Deze retraite inspireert me ook omdat dansimprovisatie en stembevrijding er deel van uitmaken. Ik vind dans- en stemwerk mooie vormen om jezelf te uiten en te ontplooien. Zelf doe ik met veel plezier aan biodanza.Veel gebieden die mij raken en inspireren ontmoeten elkaar in deze retraite. Ik ben daarom heel blij zelf een aandeel te kunnen hebben in het vormgeven ervan.

 

 

Praktische informatie:

Aantal deelnemers Retraite Stem, beweging- en dansexpressie: maximaal 15
Aantal deelnemers Ayurvedische kookretraite: maximaal 6

Wil je graag als deelnemer van de Stem en dansexpressie retraite één of twee keer deel nemen aan een van de kookworkshops? Het is mogelijk, laat het dan weten.

Informatie en inschrijving:
valerie.fiteni@gmail.com – T 06 29 42 14 92

Adres locatie:
Atelier Blanchefosse, 4 Rue L’Abbaye, 08290 Blanchefosse et Bay, Frankrijk
Tel: +33 324 57 36 56 – https://www.atelierblanchefosse.eu

Reis:
Wij moedigen carpoolen aan. Wil je samen rijden of heb je een auto en kun je andere deelnemers meenemen, neem dan contact met Valerie op: info@ayurvedapraktijkarjuna.nl of T 06 29 42 14 02 of deverwondering@xs4all.nl – T 06 45 20 03 71

Kosten en betaling: De prijs geldt voor een vol pension arrangement van 6 nachten. Alle maaltijden, tussendoortjes en drankjes zijn biologisch, vegetarisch (hoofdzakelijk vegan) en hoofdzakelijk Ayurvedisch.

1 slaapkamer voor 6 personen  :  € 750,- p.p
Tent in de tuin (max. 4 tenten)   :  € 750,- p.p.
Kampeerauto                                :   € 750,- p.p.
2 slaapkamers voor 3 personen:  € 775,- p.p
3 slaapkamers voor 2 personen:  € 800,- p.p
3 slaapkamers voor 1 persoon:    € 830,- p.p.

De douches en wc’s zijn gemeenschappelijk.

De borg van de week bedraagt € 200,-.Bankgegevens voor de betaling van de borg: NL 35 INGB 0007 94 80 55 t.n.v. Valerie Fiteni en met vermelding ‘Ayurveda praktijk Arjuna’.

Een betaling in 3 termijnen is mogelijk. Neem contact met Valerie op als je graag gebruikt van dit wilt maken.

Als je inschrijft en de borg betaalt, krijg je een factuur waar de borg en resterend vermeld zijn. Het resterende bedrag kun je dan over maken naar het vermelde bankrekeningnummer. Dit rekening nummer is anders dan dat van de borg.